În perioada 26-29 mai 2022 am avut șansa să particip la Big Way Skill Camp 2022.
Un scurt film de la eveniment poate fi vizionat pe adresa https://muresfly.ro/ro/video/big-way-klatovy-2022
În perioada 26-29 mai 2022 am avut șansa să particip la Big Way Skill Camp 2022.
Un scurt film de la eveniment poate fi vizionat pe adresa https://muresfly.ro/ro/video/big-way-klatovy-2022
Evenimentul a fost organizat de Brian Cummingham instructor de big way cu renume mondial și a adunat aproximativ 100 de parașutiști fiind una dintre cele mai ample evenimente de acest gen. Aeroportul din Klatovy Cehia este un aerodrom sportiv specializat pe organizarea de salturi de tip big way fiind locația în care s-au stabilit numeroase recorduri de tip big way. Pentru acest eveniment au fost mobilizate trei aparate de zbor cu propulsie turbo, bimotor de tip SkyVan care au ușa de tip trapă. Avioanele SkyVan datorită motoarelor puternice pot să urce la 4000 de metrii într-un timp foarte scurt și permit ieșirea simultană din avion a unui număr mare de parașutiști.
Datorită pregătirii intense de la începutul anului când am avut parte de coaching la tunel având ca antrenor pe Constantin Zavelca iar ulterior în primăvară salturi de antrenament acasă pe aerodromul sportiv Târgu Mureș împreună cu colegii de la Skyzone, am ajuns la Klatovy în formă foarte bună pregătit pentru această provocare. Ca și dificultate la aceste salturi participanții la formație din două avioane diferite, un element tehnic de dificultate deosebită, dar practicat deseori la salturile de big way. Noțiunile teoretice și practice învățate de la Andreea Pistea în cadrul cantonamentelor de pregătire s-au dovedit esențiale pentru a putea participa în siguranță la salturi de big way.
Am avut șansa să fiu în al doilea avion ca și late diver poziție care presupunea ca să părăsesc ultimul avionul și să dau semnalul de părăsire pentru echipa din avionul în care mă aflam. Semnalul era un urlet care trebuia să fie mai puternic decât cele două motoare turbo ale SkyVanului pentru ca restul grupului din ușa avionului să sară, după care aveam de alergat cam 20 de metrii cât era din poziția în care mă aflam până în ușă și să plonjez pe trapa enormă a avionului. De fiecare dată m-a impresionat senzația incredibilă a saltului pe trapă iar odată ajuns în cădere liberă vedeam sub mine mulțimea de oameni care se îndreptau către baza formației. Fiind ultimul următoarele zece secunde trebuia să accelerez ca să prind din urmă grupul care se afla mult sub mine și să îmi ocup poziția în cercul din exterior. Deși salturile erau de la 4000 de metrii efectiv timpul petrecut în formație era destul de scurt deoarece separarea din motive de siguranță era setat la 2300 de metrii înălțime de la care mă porneam împreună cu un grup mai mic ca să ne îndepărtăm de centrul formației ca în momentul deschiderii să nu fim aproape unul de alții.
În cele opt salturi am reușit în mod constant să intru la formație de 22. Lucru cel mai important la evaluarea fiecărui salt am luat puncte calificându-mă la formația de 40 care o sa fie organizată de aceeași echipă anul viitor cu speranțe mari de a reuși selecția în echipa care o să încerce stabilirea recordului național de cădere liberă a României.
Acest proiect a putut fi realizat datorită finanțării primite de la Primăria Târgu Mureș, în cadrul proiectelor sportive pe semestrul 1 al anului 2022. Mulțumim pentru ajutor și sprijin, la tot personalul implicat în desfășurarea în condiții bune a acestor proiecte, care permit practicarea sportului de performanță în orașul nostru!
Szutor Zsigmond
Parașutist sportiv